A fogágybetegség a fog tartószöveteinek betegsége. Különböző változatai vannak, amelyek lefutása és súlyossága függhetnek:

 - szájhigiénétől
 - kortól
 - nemtől
 - általános egészségi állapottól
 - genetikai háttértől

A fogágybetegség a fogszuvasodástól függetlenül is jelen lehet egy szervezeten belül. Ilyenkor szoktak a páciensek arról panaszkodni, hogy "teljesen egészséges fogamat kellett kihúzni" vagy "teljesen ép fogam esett ki".

A fogágybetegséggel kapcsolatban nagyon sok tévhit kering a lakosság körében. Néhány tény felsorolásával szeretnénk ezeket eloszlatni.

 - Magyarország lakosságának > 90 % érintett.

 - A szájban levő baktériumok okozzák, de nem fertőző betegség.

 - A fogágybetegség gyógyitható (pl. inygyulladás) vagy kezelhető (pl. fogágysorvadás)

 - Ha elhanyagolják súlyos szervi elvátozások is kifejlődhetnek a talaján (koraszülés. sziv-és érrendszeri megbetegedések stb.).

 - A kezelés eredménye és időtartama a páciens és az orvos teljes együttmüködésétől függ.

 - A páciens részéről a tökéletes szájhigiénére való törekvés, az orvos részéről a szakmai felkészültség az elvárás.

 - Bár egyes típusainál örökölhető a hajlam, a kifejlődése függ az általános egészségi háttértől és az egyén szájhigiénés szokásaitól.

 - Gyerekkorban is előfordul.

 - Ha valakinél kifejlődött a betegség, rendszeres orvosi ellátással visszaforditható vagy évekig fenttartható a gyulladásmentes állapot.

 - Vannak esetek, amikor műtéti megoldáshoz kell folyamodni.

Leggyakoribb fajtái:

Ínygyulladás (gingivitis)
Csak az íny érintett. a tartórostok nem. Leggyakoribb tünet: ínyvérzés fogmosáskor vagy spontán. Rosszszagú lehelet. Nincs sorvadás. Orvosi ellátással és alapos szájápolással kb. három hét alatt visszaforditható.

Fogágysorvadás (parodontitis)
Itt már a tartórostok és a fogmedercsont is érintett. Rendszerint tasakképződéssel jár. A vérzés gyakran csökken vagy megszűnik. Kellemetlen szájszag. a fogak mozgathatóvá válnak. Megfigyelhető a fogak “megnyúlása” mert az íny szélessége csökken és a fognyakak szabaddá válnak.

Fontos:
Rendszeres fogászati szűrésekkel a betegség idejében felismerhető és a kezelőorvos döntése szerint folytatódik a gyógyítás: helyben vagy szakorvosnál.

Ultrahangos fogkő eltávolítás

A fogak felszínén és az íny alatt a szájban levő flóra és a nyál hatására alakul ki a fogkő. A fogágykezelés fontos eleme a lepedék és a fogkő eltávolítása. A fog- és gyökérfelszínen képződő lerakódások okozhatnak ínygyulladást és fogágybetegség kialakulásához vezethetnek.

A fogkő egyenetlen felszíne kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal gyulladás kialakulásának. Az íny alatt elhelyezkedő fogkő az íny alatt található lepedék lassú elmeszesedése során jön létre. A hosszabb ideje fennálló fogkő okozta ínygyulladás szükségessé teheti az ultrahangos fogkő eltávolításon kívül a fogíny alatti mélyebb részek, tasakok tisztítását is .

Az íny alatti és íny feletti depuráláskor a cél a lehető legalaposabb tisztítás az íny károsítása nélkül. A felszínhez közeli baktériumok eltávolítása egyszerű és gyors, újbóli megtapadásuk megakadályozása érdekében azonban sima felszínt kell kialakítani. Rendszeres fogmosással a sima felszín hosszú időn át fenntartható és így a fogkőképződés elkerülhető.

A fogkő eltávolítását ultrahangos készülékkel végezzük pacienseinken és legalább félévi rendszerességgel javasoljuk.

Íny alatti tisztítás

A hosszabb ideje fennálló fogkő okozta ínygyulladás szükségessé teheti az ultrahangos fogkő eltávolításon kívül a fogíny alatti mélyebb részek, tasakok tisztítását is.

 

Bemutatkozás

Diagnosztika

Prevenció

Implantáció - szájsebészet

Fogfehérítés

Esztétikai fogászat

Fogpótlás

Fogágy betegségek - Parodontológia

Endodoncia

Fogszabályozás

Gyermekfogászat

Képgaléria

 
 

Dr. Zsoldos Péter és Erika
Budapest XIII. Gyöngyösi u. 22. fsz. 4.
Telefon: 1/ 339-6988
  Y-Design