Endodoncia

Az endodoncia a fogászatnak a fogbél és a foggyökeret körülvevő szövetek betegségeinek a megelőzésével, diagnózisával és kezelésével foglalkozó szakterülete.

A fog a szájüregben látható koronából és egy vagy több az állcsontokban elhelyezkedő gyökérből áll. A gyökér rögzíti a fogakat az állcsontban. A fog belsejében található térben (kamra és csatorna) helyezkedik el a fogbél, mely ereket és idegeket tartalmaz, melyek a fogak fejlődéséhez szükségesek.

A fogszuvasodás a fogbél gyulladásához, majd a fogbél elhalásához vezethet. A gyökérkezelés teszi lehetővé ezen fogak megmentését, így a fog eltávolítása elkerülhető.

A gyökérkezelés gyakorlati kivitelezése:

  •  A diagnózis felállítása után röntgen felvétel segítségével tájékozódunk a fog és a gyökér alakjáról.

  • A kezeléshez tiszta, nyál- és baktériummentes munkaterületet biztosítunk (Kofferdam izolálás), ez a sikeres gyökérkezelés egyik záloga.

  • A beteg fogbél eltávolítását követően megkeressük a csatorna bemeneteket és meghatározzuk azok hosszát. Ezt a röntgen felvételnél korszerűbb apex lokátor segítségével végezzük. Az eszköznek számos előnye van: gyors, nincs újabb sugárterhelés, kismamáknál is alkalmazható.

  • A következő lépés a gyökércsatorna teljes hosszának a fertőtlenítése, tisztítása és tágítása kézi vagy gépi eszközökkel. A tiszta és baktériummentes csatornát ezután gyökértömő anyaggal hermetikusan lezárjuk.

A gyökérkezelt fog fájdalommentessé válik és ismét megfelel eredeti funkciójának, a rágóapparátus teljes értékű tagja marad.

 

 

Bemutatkozás

Diagnosztika

Prevenció

Implantáció - szájsebészet

Fogfehérítés

Esztétikai fogászat

Fogpótlás

Fogágy betegségek - Parodontológia

Endodoncia

Fogszabályozás

Gyermekfogászat

Képgaléria

 
 

Dr. Zsoldos Péter és Erika
Budapest XIII. Gyöngyösi u. 22. fsz. 4.
Telefon: 1/ 339-6988
  Y-Design